MAI 2015 – Atitudinile românilor față de Uniunea Europeană și parcursul european al Republicii Moldova

 

ATITUDINILE ROMÂNILOR FAȚĂ DE UNIUNEA EUROPEANĂ

 • În opinia a 65,6% dintre români aderarea la Uniunea Europeană a adus mai degrabă avantaje, în timp ce 23% sunt de părerea contrarie. 11,4% reprezintă non-răspunsuri.
  • Remus Ștefureac, director INSCOP: ”Datele sugerează faptul că majoritatea românilor apreciază implicațiile aderării și ale procesului de integrare în Uniunea Europeană. Două treimi dintre români care consideră că aderarea la UE a adus avantaje reprezintă o bază semnificativă în susținerea consistenței pe termen lung a proiectului european. Acest procent este mai mare comparativ cu cercetări anterioare, probabil și în contextul regional mai tensionat care a revalorizat în ochii populației României avantajele conectării la spațiul civilizației europene, în contrast evident cu tensiunile, conflictele și starea de război care planează asupra zonelor de la granița răsăriteană a țării.”
 • La opt ani de la momentul aderării, procentul celor care se consideră cetățeni europeni este de 71,4%, față de 68,6% în mai 2014. Ponderea celor care nu se consideră cetățeni europeni este sensibil mai scăzută în aprilie 2015 (22,6%), față de mai 2014 (27,7%).
  • Remus Șefureac, director INSCOP: ”Creșterea ponderii românilor care se consideră cetățeni europeni arată consolidarea sprijinului populației pentru comunitatea de valori euro-atlantică. După 25 de ani de regim democratic și după 8 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, atașamentul populației României față de valorile societății libere este incontestabil și, îndrăznesc să spun, ireversibil. Românii sunt astăzi mai occidendali decât au fost vreodată în toată istoria lor în condițiile în care România este astăzi țara din regiune cu populația cea mai atașată de Occident și valorile sale.” 
 • Respondenții asociază în primul rând Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulație (84%). Urmează cu 72,7% democrația și drepturile omului și pacea cu țările vecine (72,4%).  67,5% dintre respondenți privesc UE ca un furnizor de securitate și siguranță, răspunsurile la acest item fiind influențate și de faptul că în contextul tensionat din regiune, apartenența la UE a fost prezentată și percepută ca un factor determinant în asigurarea securității României. 63% dintre respondenți asociază UE cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției, iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale.
 • 52,4% dintre români asociază Uniunea Europeană în primul rând cu subordonarea față de țările din Vestul Europei, 52% cu intervenția în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identității naționale și 39% cu birocrația.
 • Așadar, imaginea Uniunii Europene este definită în primul rând de elemente pozitive, legate de valori și principii de bază ale comunității europene, de modul în care aceasta influențează situația externă a României și de zona economică.
 • De remarcat de asemenea și că, față de măsurătoarea efectuată în mai 2014, se observă o tendință de consolidare a asocierilor pe care românii le fac cu Uniunea Europeană.
 • Înființarea unei armate a UE este validată de 62,5% dintre respondenți, în timp ce 23,7% se declară împotrivă, iar 13,8% reprezintă non-răspunsuri. O explicație a acestor răspunsuri este legată, evident, de contextul de securitate regională și amplificarea îngrijorărilor cu privire la producerea unor conflicte armate în zonă.
 • Opiniile respondenților sunt ceva mai împărțite în ceea ce privește adoptarea monedei euro, inclusiv ca o rezultantă a discuțiilor din ultima perioadă legate de nivelul de pregătire al României pentru un asemenea pas. 58,1% dintre respondenți se declară de acord cu trecerea la euro, 32,9% sunt în dezacord, iar 9% nu știu sau nu răspund.

 

PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

 • Majoritatea covârșitoare a românilor (80,1%) sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Se declară împotriva unei asemenea idei 9,8%, iar 10,1% nu știu sau nu răspund.
  • Remus Ștefureac, director INSCOP: ”Faptul că românii apreciază beneficiile calității de membru UE influențează puternic opiniile lor cu privire la perspectiva parcursului european al Republicii Moldova. Proporția covârșitoare de români – 80% – care susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană constituie atât un suport pentru politica externă a statului român pe această chestiune, cât și o presiune publică în vederea amplificării lobby-ului românesc de la Bruxelles pentru susținerea cauzei Republicii Moldova”.
 • Aproape jumătate dintre respondenți consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România și Uniunea Europeană (48,6%). 28,4% o văd mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică, iar 15,5% aleg varianta ”nici de una, nici de alta”. Nu știu nu răspund la această întrebare 7,5% dintre cei chestionați.

 

METODOLOGIE

 • Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul
 • Sondajul a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015
 • Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani
 • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%
 • Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
 • Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor
 • Chestionarele au fost aplicate în 40 de județe și Municipiul București, într-un total de 77 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate)
 • Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populației din 2011
MAI 2015 – Atitudinile românilor față de Uniunea Europeană și parcursul european al Republicii Moldova
Scroll to top