DECEMBRIE 2023: Sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro (Partea a III-a: Încredere și Notorietate personalități publice)

Descarcă prezentarea grafică: 5.12.2023 Sondaj INSCOP-News.ro partea a III-a Incredere si Notorietate

Metodologie:

  • Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro
  • Datele au fost culese în perioada 20-27 noiembrie 2023
  • Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
  • Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”Clasamentul încrederii în personalități este dominat de deținătorii celor mai importante poziții ocupate de cetățeni români pe plan internațional, Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO și Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European. Podiumul este completat de primarul Clujului, Emil Boc. Datele atrag atenția prin două elemente: faptul că ocupanții primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica națională, dar performează în domeniile lor de activitate și nivelul de încredere în Diana Șoșoacă peste așteptări, ceea ce arată existența unor segmente din populație care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulțumire profundă.”

Notorietate personalități publice

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenți declarând că au auzit de el.  Șeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94.6%, Diana Șoșoacă cu 93.8%, Emil Boc cu 93.7%, Mircea Geoană cu 92.2% și Marcel Ciolacu cu 92%. 86.5% dintre cei intervievați spun că au auzit de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, 83.8% de liderul liberal Nicolae Ciucă și 81.4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41.6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34.3%.

Încredere personalități publice

Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36.3% încredere multă și foarte multă. Secretarul General Adjunct al NATO este urmat de Laura Codruța Kovesi cu 34.3% încredere multă și foarte multă și Emil Boc cu 32.4%. Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25.3%, Diana Șoșoacă cu 22.7%, Gabriela Firea cu 21.4% și George Simion cu 20.7%.  În Nicolae Ciucă au încredere multă și foarte multă 19.1% dintre cei intervievați, iar în Klaus Iohannis 16.2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12.9%, iar Cătălin Drulă de 6.7%.

Descarcă prezentarea grafică: 5.12.2023 Sondaj INSCOP-News.ro partea a III-a Incredere si Notorietate

DECEMBRIE 2023: Sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro (Partea a III-a: Încredere și Notorietate personalități publice)
Scroll to top