Descarcă prezentarea grafică: 19.09.2024 Sondaj INSCOP – ILD Partea a II-a Alegeri prezidentiale
Partea a II-a: Alegeri prezidențiale. Estimarea de prezență. Intenția de vot pentru turul I și turul al II-lea
Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație în septembrie 2024, în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate și Democrație. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”După confirmarea oficială a candidaturilor de către principalii competitori, sondajul INSCOP Research prezintă prima fotografie care măsoară intenția de vot pentru alegerile prezidențiale în condiții de campanie electorală, urmând ca în săptămânile următoare să observăm și tendințele. Prezența declarată la turul 1 de către cei care aleg un candidat este de aproximativ 60% din totalul populației, ceea ce confirmă ipoteza că la alegerile prezidențiale vor vota mai mulți cetățeni decât la alegerile locale și europarlamentare. În ceea ce privește intenția de vot, observăm doi candidați care își dispută prima poziție – Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, singurii care obțin scoruri de peste 20% și se plasează la o distanță de 5-7 procente de Elena Lasconi. Numărul mare de candidați măsurați înainte de finalizarea procedurilor de strângere a semnăturilor și validarea finală a competitorilor duce la o fragmentare mare a intenției de vot, iar prezența candidaților independenți generează o situație nouă pentru democrația recentă a României în care este posibil ca în turul al doilea să se califice finaliști cu scoruri de sub 25% în turul 1. Din acest motiv, competiția pentru primul tur al alegerilor prezidențiale va fi mult mai disputată decât la alte scrutine prezidențiale. În ceea ce privește estimările pentru turul al doilea, candidații care nu se limitează la un anumit bazin electoral, ci atrag voturi din mai multe zone precum Mircea Geoană, au o intenție de vot semnificativ mai mare în toate scenariile în care participă. În absența lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu se clasează pe primul loc, dar cu scoruri mai strânse. Cei doi candidați ai dreptei, Nicolae Ciucă și Elena Lasconi ar fi practic la egalitate în turul al doilea”.
Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 9,1%% dintre români au ales 1, 0,6% au ales 2, 0.9% au ales 3, 0,3% au ales 4, 5,1% au ales 5, 2,7% au ales 6, 3,4% au ales 7. 4,3% indică 8, 3,9% – 9 și 69% – 10.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total eșantion, eroare 3.16%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (61,8% din total eșantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%, pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obține 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea
Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 47,8% dintre respondenți spun că l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 34,2% pe actualul premier. 1,8% nu s-au hotărât, 13,9% declară că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 58,3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 41,7% cu Marcel Ciolacu.
Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 37% dintre respondenți l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. 1% nu s-au hotărât, 22,3% declară că nu ar vota, iar 3% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 50,2% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 49,8% cu Elena Lasconi.
Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 27,9% pe președintele Senatului. 1,3% nu s-au hotărât, 18.4% spun că nu ar vota, iar 2,2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64,2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35,8% cu Nicolae Ciucă.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 43,5% dintre români l-ar vota pe actualul premier, iar 36,8% pe lidera USR. 0,7% nu s-au hotărât, 16,6% spun că nu ar vota, iar 2,4% nu știu sau nu răspund. 54,2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 45,8% pe Elena Lasconi.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 46,9% dintre români l-ar vota pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, iar 29,2% pe lidera USR. 1,6% nu s-au hotărât, 19,4% spun că nu ar vota, iar 2,9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.7% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38,3% cu Elena Lasconi.
Descarcă prezentarea grafică: 19.09.2024 Sondaj INSCOP – ILD Partea a II-a Alegeri prezidentiale
––––––––––––––––––––––––––––––––-
INSTITUTUL PENTRU LIBERTATE ȘI DEMOCRAȚIE este un think tank de orientare liberală care își propune afirmarea și promovarea principiilor și valorilor libertății și democrației, facilitarea dialogului dintre cetățeni și instituțiile publice precum și încurajarea implicării și responsabilității civice. Scopul ILD este să contribuie la crearea unei platforme de dezbatere și elaborare a proiectelor de dezvoltare socio-economică, să încurajeze manifestarea spiritului civic și implicarea cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității, să contribuie la creșterea transparenței în funcționarea instituțiilor publice și să ajute la creșterea responsabilităților autorităților în raport cu cetățenii.