SEPTEMBRIE 2013 – SIMPATIE FATA DE ALTE TARI

 

  • ”Barometrul – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada  10  – 17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

 

Simpatie faţă de alte ţări

  • Cele mai simpatizate ţări de către români sunt, în septembrie, Marea Britanie (asociată cu un sentiment mai degrabă pozitiv de 75,5% dintre respondenţi), Germania (74,3%), Franţa (73%). Românii rămân consecvenţi în preferinţa pentru cele trei state din nucleul dur al Europei şi, până la urmă, al Uniunii Europene.
  • Cele trei ţări sunt urmate în clasamentul simpatiei de Spania şi Italia, destinaţiile predilecte pentru muncă şi nu numai ale românilor în ultimii 7-8 ani, pe care 72,9%, respectiv 70,5% dintre români le asociază mai degrabă cu sentimente pozitive.
  • SUA ocupă locul 6, cu 70,3% dintre români care le apreciază mai degrabă.
  • Republica Moldova se află la jumătatea clasamentului preferinţelor, cu 65,7% dintre români care o asociază cu sentimente pozitive, fiind cel mai simpatizat vecin al României.
  • China rămâne la o cotă de popularitate de peste 50% (mai precis 56,5%), o performanţă stabilă, cu atât mai mult cu cât uzual românii îşi exprimă mai degrabă preferinţa pentru democraţiile occidentale (SUA plus statele occidentale din UE).
  • Toate ţările vecine României sunt în a doua jumătate a clasamentului – Serbia (55,5% asocieri mai degrabă pozitive), Bulgaria (50,3%), Turcia (47,1%), Ucraina (41,8%) – Rusia şi Ungaria fiind contraperformeri tradiţionali, beneficiind de cote de simpatie mult sub 50%: Rusia (36,8%), Ungaria (doar 29,3% sentimente mai degrabă pozitive).

 

 

SEPTEMBRIE 2013 – SIMPATIE FATA DE ALTE TARI
Scroll to top