SEPTEMBRIE 2013 – ROMÂNII ȘI ISTORIA (PARTEA I)

 

 • ”Barometrul – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada  10  – 17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
 • Pachetul de întrebări a fost realizat în colaborare cu revista Historia

 

 

TOPUL PERSONALITĂŢILOR ISTORICE

 

 • Întrebările din acest pachet au fost realizate incluzând o listă cu variante. Personalităţile din lista închisă au fost alese în urma dezbaterilor cu redactorii revistei Historia şi nu includ personaje ale istoriei recente, ultima personalitate istorică măsurată în ordine cronologică fiind Carol al II-lea.
 • Românii se raportează relativ omogen la personajele clasice ale istoriei medievale (Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Ştefan ce Mare, Mihai Viteazul) pe care tindă să le considere, într-o proporţie covârşitoare, drept importante pentru istoria românilor.
 • Locul I în topul personalităţilor pe care respondenții le consideră cele mai importante din istoria românilor este disputat de Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare cu 95%.
 • Cei doi sunt urmaţi de Mircea  cel Bătrân despre care 92,3% consideră că a fost un personaj important în istorie.
 • Topul personajelor din istoria medievală este întrerupt de Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii Principatelor despre care 92,3% afirmă că a fost un personaj important al istoriei. El este urmat de Vlad Ţepeş apreciat ca fiind un personaj important de 89,7%. Constantin Brâncoveanu încheie topul domnitorilor importanţi cu 78,0% dintre opţiuni.
 • Personajele istorice mai recente, respectiv trei dintre cei patru regi ai României nu reuşesc să depăşească personalităţile istoriei medievale care au beneficiat de-a lungul timpului de o expunere mult mai bună şi pozitivă, comparativ cu regii boicotaţi sau discredinţi în timpul perioadei comuniste.
 • Dintre cei trei regi inscluşi în listă, Carol I, sub domnia căruia s-a consolidat statalitatea, iar România şi-a câştigat independenţa este considerat cel mai important (77,7%), fiind urmat de regele Marii Uniri din 1989, Ferdinand I, pe care 72,% îl consideră un personaj important. Cel mai puţin popular personaj al Casei Regale, Carol al II-lea, este considerat şi cel mai puţin important dintre toate personalităţile istorice măsurate.
 • Remarcăm diferenţa mare de 20 de procente în percepţiile românilor cu privire la importanţa personalităţilor istorice între domnul Unirii Principatelor, Alexandrul Ioan Cuza (92,3%) şi regele Marii Uniri, Ferdinand I (72,3%), explicabilă atât prin modul în care a fost studiată istoria după 1945, cât şi din prisma opţiunilor pro şi anti monarhiste din prezent.
 • Indicatorul „importanţă” nu măsoară popularitatea, ci măsura în care, în percepţia respondenţilor, personalităţile cuprinse în listă şi-au pus amprenta asupra asupra istoriei.  Cu toate acestea, o parte dintre respondenți probabil că nu au făcut diferența între popularitate și rolul jucat de fiecare personalitate în istoria românilor.
 • În ce măsură percepţiile populaţiei concordă cu rolul efectiv jucat în istorie de fiecare dintre personalităţile indicate rămâne o problemă care trebuie clarificată de istorici şi corelată, eventual, cu procesul educaţional.

 

TOPUL PERSONALITĂŢILOR ISTORICE FEMEI

 

 • Întrebările din acest pachet au fost realizate incluzând o listă cu variante predefinite. Personalităţile din lista închisă au fost alese în urma dezbaterilor cu redactorii revistei Historia şi nu includ personaje ale istoriei recente, ultima personalitate istorică măsurată în ordine cronologică fiind Elena Lupescu.
 • Regina Maria conduce topul personalităţilor istorice feminine considerate importante în istoria românilor (71,1%), urmată de Ecaterina Teodoroiu (66,7%), un personaj-erou promovat intens mai ales prin intermediul mijloacelor propagandistice. Pe locul al treilea se află Regina Elisabeta, soţia lui regelui Carol I (64,1%). Ea este urmată de Ana Ipătescu (47,2%), eroină a Revoluţiei de la 1848, Elena Cuza (45,2%), soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi Elena Lupescu (31,5%), partenera de viaţă a lui Carol al II-lea.
 • Aşa cum am precizat şi anterior, acesta este un top al percepţiei populaţiei cu privire la importanţa fiecărei personalităţi în istorie care, foarte posibil, să nu corespundă cu evaluările istoricilor cu privire la importanța jucată de fiecare personaj feminin în istoria românilor.

 

 

 

SEPTEMBRIE 2013 – ROMÂNII ȘI ISTORIA (PARTEA I)
Scroll to top