SEPTEMBRIE 2013 – ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂŢI

 

 

  • Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 10 -17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

 

ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂŢI

 

  • Perioada de culegere a datelor s-a suprapus parţial pe două teme care au beneficiat de vizibilitate în spaţiul public. Este vorba despre scandalul câinilor fără stăpân, cu un puternic impact emoţional, mediatizat în forţă  şi cu preponderenţă într-un singur sens – critic la adresa autorităţilor, respectiv subiectul Roşia Montană, iniţial ceva mai slab mediatizat decât tema câinilor fără stăpân şi expus într-o dispunere bipolară a semnalelor media care au reflectat atât „povestea protestatarilor” care se opun proiectului RM, cât şi „povestea minerilor de la Roşia Montană care doresc locuri de muncă” şi susţin proiectul RM.
  • În aceste condiţii, topul încrederii în personalităţi nu cuprinde evoluţii spectaculoase, cu excepţia perderii importante pe care o înregistrează primarul Capitalei, Sorin Oprescu, probabil pe fondul mediatizării mult mai intense şi mai ales într-un registru negativ dominant a problemei câinilor fără stăpân (ambele tabere critică puternic autorităţile locale, cu accent împotriva Primăriei Capitalei, spre deosebire de subiectul Roşia Montană în care atitudinea faţă de autorităţi a celor două tabere este diferită, o tabără criticând vehement autorităţile, cealaltă exprimându-şi susţinerea).
  • Ca şi lunile trecute, clasamentul încrederii este dominat în continuare de Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi de premierul Victor Ponta. Distanţa dintre cei doi şi următorul clasat, Sorin Oprescu, s-a mărit ca urmare a pierderilor înregistrate de primarul general. Mugur Isărescu înregistrează o creştere uşoară faţă de măsurătoarea efectuată în luna iulie de la 39,4% la 40,9% încredere multă şi foarte multă la măsurătoarea din luna septembrie. Premierul Victor Ponta stagnează, scăderea sa de la 39,2% îi iulie la 39% în septembrie fiind nesemnificativă.
  • Pe locul 3 se situează Sorin Oprescu cu 33,5% opţiuni de încredere multă şi foarte multă. Faţă de luna iulie 2013 (37,4%), primarul general pierde aproximativ 4 procente, o scădere importantă explicată prin faptul că cea mai mare parte a atacurilor pe subiectul câinilor fără stăpân l-au vizat în mod direct.
  • Pe locul 4 în topul încrederii se menţine primarul Sibiului, Klaus Iohannis care creşte de la 30,2 % în iulie la 32,9% încredere multă şi foarte multă la măsurătoarea din luna septembrie. Iohannis este urmat de liderul PNL Crin Antonescu, aflat şi el într-o uşoară creştere de la 29,6% în iulie la 30,8% încredere multă şi foarte multă în septembrie. Grupul liderilor liberali este completat de Călin Popescu Tăriceanu cu 27,8% încredere multă şi foarte multă (25,5% în iulie).
  • Pe locul 7 urcă preşedintele Traian Băsescu care îşi menţine tendinţa de creştere uşoară de la 23,5% în iulie la 24,5% încredere multă şi foarte mult în septembrie. Preşedintele este urmat de Mihai Răzvan Ungureanu cu 24% încredere multă şi foarte multă (24,7% în luna iulie). Clasamentul este completat de Mircea Geoană cu 22,6% încredere multă şi foarte multă (21,6% în iulie) şi Ion Iliescu cu 21%, faţă de 20,2% în luna iulie.
  • Procente de sub 20% înregistrează Liviu Dragnea (19,2% faţă de 18,4% în iulie), Theodor Stolojan (17,3% faţă de 17,2% în iulie), Corneliu Vadim Tudor (17,9%, faţă de 16,7% în iulie), Emil Boc (15,3% faţă de 16% în iulie), Cătălin Predoiu măsurat în premieră (14,4%), Vasile Blaga (14% faţă de 13,5% în iulie), Elena Udrea (14,3%, faţă de 13,1% în iulie), Dan Voiculescu (12,7% faţă de 12,2% în iulie), Dan Diaconescu (11,2%, faţă de 11,4% în iulie), Kelemen Hunor (9,9% faţă de 8,2 în iulie) şi Laszlo Tokes cu 8% (nu a fost măsurat în sondajul anterior).

 

 

SEPTEMBRIE 2013 – ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂŢI
Scroll to top