SEPTEMBRIE 2013 – ALEGERILE PREZIDENŢIALE

 

 

 • Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 10 -17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

 

ALEGERILE PREZIDENŢIALE

 

 • Testarea opţiunilor populaţiei pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor este dificilă în condiţiile în care, cu mai mult de un an înainte de alegeri, nici sociologii şi nici opinia publică nu cunosc numele candidaţilor. Exceptându-l liderul PNL, Crin Antonescu, a cărui candidatură la alegerile prezidenţiale este de notorietate, despre restul personalităţilor care ar putea candida la alegerile prezidenţiale nu se cunosc foarte multe lucruri.
 • Măsurarea opţiunilor de vot pentru alegerile prezidenţiale într-o formulă apropiată de modalitatea efectivă de vot (adică în baza unei întrebări închise cu variante explicite) este dificilă în acest moment sau, în orice caz, nu poate oferi rezultate relevante.
 • Din acest motiv, INSCOP Research a aplicat o întrebare deschisă care sugerează tendinţe foarte generale de orientare a populaţiei în legătură cu alegerile prezidenţiale, respectiv părerile populaţiei despre anumite caracteristici ale viitorului preşedinte.
 • Am adresat o întrebare deschisă – Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, dvs. pe cine aţi alege pentru funcţia de preşedinte al României?.  Întrebarea deschisă testează nu atât intenţia efectivă de vot, cât o combinaţie între notorietatea unor candidaturi şi intenţia de vot.
 • Potrivit rezultatelor, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, cei mai multi dintre români (22,6%) nu au o opţiune, fiind fie nehotătâţi, fie din categoria celor care nu merg la vot sau nu ştiu/nu răspund. De remarcat faptul că ponderea non-răspunsurilor este mai mică decât în cazul opţiunilor pentru alegerile parlamentare şi europarlamentare, ceea ce confirmă interesul mai mare al românilor pentru competiţia prezidenţială, în dauna celei parlamentare.
 • 19,8% din totalul populaţiei cu drept de vot ar opta pentru Crin Antonescu, iar 19,6% pentru Victor Ponta. Al treilea clasat în opţiunile populaţiei este Mihai Răzvan Ungureanu (6,5%), urmat de Traian Băsescu (4,6%). Chiar dacă Traian Băsescu nu va mai candida, o parte a respondenţilor a indicat spontan acest răspuns.
 • Alte personalităţi pentru care au optat respondenţii sunt Mugur Isărescu (4,3%), Mircea Geoană (3,8%), Sorin Oprescu (3,3%), Dan Diaconescu (3,2%), Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Elena Udrea (2%), Klaus Iohannis (1,6%), Călin Popescu Tăriceanu (1,3%) şi Emil Boc (1%). Restul personalităţilor menţionate au adunat un număr de răspunsuri foarte mic, motiv pentru care le-am grupat la categoria „Alţii” (3,6%).
 • După întrebarea deschisă, am testat disponibilitatea respondenţilor de a vota un candidat la funcţia de preşedinte în funcţie de anumite caracteristici generale pentru a alcătui un profil minimal-dezirabil al viitorului preşedinte din punctul de vedere ale populaţiei.
 • Am testat mai multe ipoteze, persoanele intervievate având posibilitatea de a opta pentru variantele „este o idee bună şi aş vota în acest sens”, „este o idee proastă şi nu aş vota în acest sens”, respectiv „nu ştiu/nu răspund”.
 • Faţă de ipoteza ca „un tânăr să devină preşedintele României”, 57,5% dintre respondenţi au răspuns că este o idee bună şi ar vota în acest sens. 30,7% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens, în timp ce 11,8% nu ştiu sau nu răspund.
 • Faţă de ipoteza ca „o personalitate independentă politică să devină preşedintele României”, 55,2% consideră este este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 30,3% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 14,5% nu ştiu sau nu răspund.
 • Faţă de ipoteza ca „o femeie să devină preşedintele României”, 31,2% consideră este este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 50,7% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 18,1% nu ştiu sau nu răspund.
 • Faţă de ipoteza ca „o persoană cu dublă cetăţenie să devină preşedintele României”, 18,8% consideră este este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 59,3% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 21,9% nu ştiu sau nu răspund.
 • Faţă de ipoteza ca „reprezentantul unei minorităţi etnice să devină preşedintele României”, 9,7% consideră este este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 73,6% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 16,7% nu ştiu sau nu răspund.

 

 

 

SEPTEMBRIE 2013 – ALEGERILE PREZIDENŢIALE
Scroll to top