MARTIE 2024: Sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro (Partea a IV-a: Opiniile românilor privind reducerea mandatului președintelui, respectiv apartenența politică comună a președintelui și a premierului)

Descarcă prezentarea grafică:11.03.2024 Sondaj INSCOP-NEWS Partea a IV-a

Partea a IV-a: Opiniile românilor privind reducerea mandatului președintelui, respectiv apartenența politică comună a președintelui și a premierului

Metodologie:

  • Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de presă News.ro
  • Datele au fost culese în perioada 22 -29 februarie 2024
  • Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
  • Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Stefureac, director INSCOP: „Românii își doresc o sincronizare a mandatelor președintelui, parlamentului și primarilor, probabil pentru simplificarea proceselor electorale. Instabilitatea și crizele politice generate după modificarea Constituției din 2003 care a stabilit un mandat al președintelui de 5 ani determinând coabitări dificile între președinți de o anumită orientare politică și majorități parlamentare de altă culoare politică sunt percepute drept probleme doar de o parte a populației. Astfel, jumătate dinte români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate, în timp ce cealaltă jumătate din populație este de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate.”

Reducerea mandatului președintelui

Întrebați ce părere au despre reducerea mandatului președintelui la 4 ani, la fel ca și mandatul parlamentarilor și al primarilor, 82% dintre respondenți spun că este o idee bună, 15.3% că este o idee proastă, iar 2.7% nu știu sau nu răspund.

Tandem premier – președinte

48.5% dintre români sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim- ministrul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a nu mai exista certuri și instabilitate.  49.4% cred că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar și cu riscul de a avea certuri și instabilitate. 2.1% dintre participanții la sondaj nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să facă parte din aceeași tabără politică mai ales: votanții PSD-PNL și ai ADU, tinerii sub 30 de ani,  persoanele cu educație primară sau liceală, cei inactivi potențial activi sau gulerele gri, persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural. Consideră că este mai bine ca președintele și prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul mai ales: persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare și București.

Descarcă prezentarea grafică:11.03.2024 Sondaj INSCOP-NEWS Partea a IV-a

MARTIE 2024: Sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro (Partea a IV-a: Opiniile românilor privind reducerea mandatului președintelui, respectiv apartenența politică comună a președintelui și a premierului)
Scroll to top