DECEMBRIE 2023: Sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro (Partea a VII-a: Percepția asupra Republicii Moldova. După 10 ani)

Descarcă prezentarea grafică: 14.12.2023 Sondaj INSCOP-News.ro – Partea 7 Basarabia

Partea a VII-a: Percepția asupra Republicii Moldova. După 10 ani – Comparație percepții 2013 – 2023

Metodologie:

  • Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro
  • Datele au fost culese în perioada 20-27 noiembrie 2023
  • Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului
  • Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”Cea mai semnificativă evoluție din ultimii 10 ani a percepției românilor cu privire la Republica Moldova este scăderea cu 10 procente a ponderii celor care declară că Basarabia este mai apropiată de Rusia. De asemenea, ponderea celor care cred că Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană sau se va uni cu România este mai mare decât a celor care cred că va rămâne așa cum este în prezent sau se va apropia de Rusia. Analizând în ansamblu datele, concluzia principală este că opinia publică are o evaluare mai realistă a Republicii Moldova, conectată la evoluțiile pozitive din ultimii ani.”

Apropierea Republicii Moldova de Est sau de Vest

47.1% dintre români sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană (față de 51.7% în noiembrie 2013), 15% de Rusia și Uniunea Eurasiatică (față de 25.7% în noiembrie 2013), iar 27.2% nici una, nici alta (față de 15.8% în noiembrie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este de 10.7% (față de 6.8% în noiembrie 2013).

Analiza socio-demografică: Persoanele peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din București și din regiunea Nord-Est sau Nord-Vest sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană într-o proporție mai mare decât restul populației.  Cred că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din regiunea Sud-Est și cei cu venituri mai ridicate.

Viitorul Republicii Moldova

Întrebați ce cred că se va întâmpla în viitor cu Republica Moldova/Basarabia, 29.7% cred că va rămâne așa cum este acum, 28.9% că se va integra în Uniunea Europeană, 16.5% că se va uni cu România, iar 12.4% că se va apropia de Rusia. 12.5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Descarcă prezentarea grafică: 14.12.2023 Sondaj INSCOP-News.ro – Partea 7 Basarabia

DECEMBRIE 2023: Sondaj de opinie INSCOP Research realizat la comanda News.ro (Partea a VII-a: Percepția asupra Republicii Moldova. După 10 ani)
Scroll to top