DECEMBRIE 2013 – ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂŢI şi OPŢIUNI PREZIDENŢIALE

ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂŢI

 • Faţă de măsurătoarea anterioară, topul încrederii în personalităţile publice conţine o serie de evoluţii influenţate de evenimentele produse din septembrie şi până în prezent.
 • Faţă de lunile trecute, Mugur Isărescu se distanţează pe prima poziţie în clasamentul încrederii cu 43% încredere multă şi foarte multă (comparativ cu cele 40,9% înregistrate la măsurătoarea din septembrie) şi foarte aproape de vârful atins în martie 2013 când guvernatorul BNR obţinea 44% încredere multă şi foarte multă.
 • Mugur Isărescu este urmat în clasament de premierul Victor Ponta  cu 38,5% încredere multă şi foarte multă (39% în septembrie) şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu cu 34,3%, aflată într-o uşoară creştere faţă de septembrie când înregistra 33,5% încredere multă şi foarte multă. După scandalul „câinilor fără stăpân”, care i-a provocat o pierdere importantă a credibilităţii, Sorin Oprescu pare să se fi stabilizat în jurul cotei 33-34%, cu 4-5 procente sub nivelul înregistrat în prima parte a anului.
 • Pe locul 4 în topul încrederii se situează primarul Sibiului, Klaus Iohannis care îşi consolidează tendinţa pozitivă de creştere cu 33,8% încredere multă şi foarte multă (32,9% luna trecută).
 • Klaus Iohannis este urmat de liderul PNL, Crin Antonescu (30%), comparativ cu cele 30,8% procente înregistrate în septembrie şi Călin Popescu Tăriceanu (28,1%) comparativ cu 27,8% înregistrat în septembrie.
 • Următorul clasat este Mircea Geoană cu 24,8%, aflat în creştere pe fondul reactivării politice în condiţiile în care în septembrie înregistra 22,6% încredere multă şi foarte multă.
 • Fostul preşedinte PSD este urmat de Mihai Răzvan Ungureanu cu 24,2% (24% în septembrie) şi Traian Băsescu, aflat în scădere (23,3%, comparativ cu 24,5% în septembrie) probabil pe fondul suprapunerii perioadei de culegere a datelor cu vârful disputelor publice pe marginea achiziţiei terenului agricol din judeţul Călăraşi.
 • Procente de sub 20% înregistrează Ion Iliescu (19,9% faţă de 21% în septembrie) Liviu Dragnea (19,5 faţă de 19,2% în septembrie), Theodor Stolojan (18,1% faţă de 17,3% în septembrie), Corneliu Vadim Tudor (17,5% faţă de 17,9% în septembrie), Emil Boc (15,6% faţă de 15,3% în septembrie), Cătălin Predoiu (14%, faţă de 14,4% în septembrie), Vasile Blaga (14,2%, faţă de 14% în septembrie), Elena Udrea (14,7%, faţă de 14,3% în septembrie), Dan Voiculescu (11,1%, faţă de 12,7% în septembrie), Dan Diaconescu (11,8%, faţă de 11,2%, în septembrie), Kelemen Hunor (8,6%, faţă de 9,9% în septembrie) şi Laszlo Tokes cu 7,3% faţă de 8% în septembrie.

 

OPŢIUNI PREZIDENŢIALE ALE ROMÂNILOR

 • Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2014, opţiunile de vot ale românilor pentru alegerea viitorului preşedinte sunt foarte neclare şi împărţite, într-un context marcat de necunoaşterea exactă a numelor candidaţilor pe fondul dezbaterilor publice asupra acestui subiect în ambele zone – putere şi opoziţie – ale scenei politice.
 • Tocmai din acest motiv, am optat pentru o măsurare a opţiunilor românilor cu instrumente complementare:

–       o întrebare deschisă care are avantajul de a măsura inclusiv notorietatea candidaturilor şi a candidaţilor – esenţială în bătălia electorală de anul viitor.

–       o întrebare închisă, cu variante predefinite care simulează diverse variante de finale prezidenţiale (turul II) şi opţiunea populaţiei pentru actorii politici indicaţi, care are avantajul de a măsura suplimentar încrederea în deversele personalităţi şi capacitatea lor de a capta bazine electorale suplimentare, dincolo de publicul propriu.

 

OPŢIUNI PREZIDENŢIALE– întrebare deschisă

 • În ceea ce priveşte opţiunile popopulaţie pentru alegerile prezidenţiale măsurate pe o întrebare deschisă, cei doi lideri ai USL se detaşează de restul personalităţilor menţionate, Victor Ponta întrunind 19,1%, în timp ce Crin Antonescu 17,8%.
 • Cu toate acestea, 23,2% nu au o opţiune clară fiind fie nehotărâţi, fie optând pentru varianta Nu ştiu/Nu răspund.
 • Cei doi lideri ai USL sunt urmaţi de Mugur Isărescu (7,2%), respectiv Mihai Răzvan Ungureanu (7,1%).
 • Mai sunt menţionaţi cu procente de peste 3%, fostul candidat PSD la alegerile prezidenţiale din 2009 Mircea Geoană (3,8%), Sorin Oprescu (3,7%) şi Traian Băsescu (3,3%) – menţionat inerţial de o parte a respondenţilor.
 • De asemenea, populaţia indică spontan şi alte nume: Corneliu Vadim Tudor (2,7%), Elena Udrea (2,2%), Dan Diaconescu (2,1%), Klaus Iohannis (2,1%), Emil Boc (1,2%) şi Cătălin Predoiu (1,1%) a cărui nume este indicat în premieră în mod spontant, chiar dacă de o parte încă redusă a populaţiei în condiţiile notorităţii scăzute a personajului politic.
 • Conform răspunsurilor la întrebarea deschisă, candidaţii USL sau asociaţi USL ar obţine cumulat un scor de 46,5% din opţiunile populaţiei. Candidaţii opoziţiei (neasociaţi USL) ar obţine 30,2%.

 

OPŢIUNI PREZIDENŢIALE – finale prezidenţiale (simulări de tur II)

 • În ceea ce priveşte distribuirea opţiunilor politice pe simulările de tur doi, s-au înregistrat următoarele rezultate:

–       Duelul Victor Ponta vs. Crin Antonescu: Premierul Victor Ponta ar câştiga o competiţie de tur 2 în faţa liderului PNL Crin Antonescu cu 56,3% vs. 43,4%. Comparativ, în luna martie, pe o întrebare care testa acelaşi duel, Victor Ponta era creditat cu 60% în timp ce Crin Antonescu obţinea 40%.

–       Duelul Mugur Isărescu vs. Victor Ponta: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu ar câştiga o competiţie de tur 2 pentru alegerile prezidenţiale în faţa lui premierului Victor Ponta cu 52,7% vs. 47,3%.  

–       Duelul Mugur Isărescu vs. Crin Antonescu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu ar câştiga o competiţie de tur 2 pentru alegerile prezidenţiale în faţa liderului PNL Crin Antonescu cu 62,9% vs. 37,1%.

–       Duelul Victor Ponta vs. Mihai Răzvan Ungureanu: Premierul Victor Ponta ar câştiga o competiţie de tur 2 în faţa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu cu 60,1% vs. 39,9%. Comparativ, în luna martie, pe o întrebare care testa acelaşi duel, Victor Ponta era creditat cu 59% , în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu obţinea 41%.

–       Duelul Crin Antonescu vs. Mihai Răzvan Ungureanu: Liderul PNL, Crin Antonescu ar câştiga o competiţie de tur 2 în faţa fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu cu 52,4% vs. 47,6%. Comparativ, în luna martie, pe o întrebare care testa acelaşi duel, Crin Antonescu era creditat cu 59%, în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu obţinea 41%.  

–       Duelul Crin Antonescu vs. Cătălin Predoiu: Liderul PNL, Crin Antonescu ar câştiga o competiţie de tur 2 în faţa prim vicepreşedintelui PDL Cătălin Predoiu  cu 68,7% vs. 31,3%.

–       Duelul Victor Ponta vs. Cătălin Predoiu: Premierul Victor Ponta ar câştiga o competiţie de tur 2 în faţa prim vicepreşedintelui PDL Cătălin Predoiu cu 69,5% vs. 30,5%.

 

UN CANDIDAT PSD?

 • Unul dintre subiectele politice dezbătute în ultima perioadă este ipoteza ca USL să nu mai aibă un candidat comun, în condiţiile în care PSD ar propune un candidat propriu la alegerile prezidenţiale.
 • Dezbaterile asupra acestui subiect generate de mesajele publice emise de diverşi oameni politici şi comentatori au produs efecte asupra opiniei publice.
 • Astfel, întrebaţi dacă, în opinia lor, PSD va propune un candidat propriu la alegerile prezidenţiale din 2014, 54,4% din totalul populaţiei investigate răspunde pozitiv. 18,8% nu cred că PSD va propune un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, în timp ce 26,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

 

 • Sondajul ”Barometrul – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada 07  – 14 noiembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic . Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Chestionarele au fost aplicate în 37 de județe și Municipiul București, într-un total de 80 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populației din 2011

 

 • Barometrul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale. Proiectul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” este o iniţiativă a cotidianului “Adevărul” realizată cu sprijinul INSCOP Research. Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare şi adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică aşa cum se regăseşte ea la nivelul opţiunilor populaţiei. Acest lucru riscă să provoace probleme funcţionale grave ale sistemului politic românesc şi un deficit de legitimitate îngrijorător  pentru regimul democratic.  Proiectul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” îşi propune să aducă în spaţiul public, într-o formulă complexă şi sistematică, opiniile populaţiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între aşteptările populaţiei şi rezultatele procesului decizional derulat de autorităţile publice. Barometrul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” are 4 direcţii mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social – sanatate, educatie, protectie sociala, Viaţă şi Societate) operaţionalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendinţe relevante şi un set variabil pentru a identificaopinii pe teme foarte specifice.

 

DECEMBRIE 2013 – ÎNCREDEREA ÎN PERSONALITĂŢI şi OPŢIUNI PREZIDENŢIALE
Scroll to top