[:ro]6 IULIE 2020: Sondaj de opinie INSCOP Research[:]

[:ro]Descarcă prezentarea grafică: Raport sondaj INSCOP Bucuresti

Conform ultimului sondaj realizat de INSCOP Research în București, în perioada 20 -26 iunie 2020, la comanda Partidului Național Liberal, dacă pentru funcția de primar general al Capitalei s-ar prezenta în alegeri doar doi candidați – Gabriela Firea, susținută de PSD, Pro România și ALDE, respectiv Nicușor Dan, susținut de PNL, USR-PLUS și PMP, fondatorul Uniunii Salvați România ar obține aproape nouă procente peste actualul edil al Bucureștiului.

Rugați să evalueze situația din București din punct de vedere administrativ, 40,3% dintre respondenți cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 56,1% cred că direcția este greșită.

Întrebați care sunt cele 3 probleme din București care îi afectează personal cel mai mult, 49,9% dintre cei intervievați au indicat aglomerația din trafic, urmată de poluare (39,9%), corupția din administrație (35,3%), infracționalitatea, scandalurile, consumul de alcool și droguri în cartiere (27,6%), mizeria din oraș (26,1%), lipsa parcărilor (25%), drumurile proaste (24,8%), lipsa spațiilor verzi și a locurilor de joacă pentru copii (21,5%), construcțiile ilegale sau excesive (16%), costurile la întreținere (10,6%), alte aspecte (7,1%), iar 0,4% nu știu sau nu răspund.

Cât privește cele mai importante problemele care trebuie rezolvate în București în următorii ani de zile, pe primele locuri se situează aglomerația în trafic și lucrările de infrastructură rutieră (48,2%), corupția din Primărie (41,7%) și  poluarea (34,4%). Acestea sunt urmate, în ordine, de construirea unui mare spital (32,9%), extinderea spațiilor verzi și a locurilor de joacă (24,4%), ordinea și siguranța cetățenilor (23,4%), crearea de noi parcări (20,6%) curățenia publică (19,8%), stoparea construcțiilor ilegale sau excesive (18,1%), încălzirea și apa caldă (15,7%), altele (4,7%).

Intenția bucureștenilor de a se prezenta la urne la alegerile locale a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă ”sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamnă ”sigur voi vota”, 72% dintre respondenți alegând nota maximă.

La întrebarea ”Dacă pentru funcția de primar general al Capitalei s-ar prezenta în alegeri doar doi candidați – Gabriela Firea, susținută de PSD, Pro România și ALDE, respectiv Nicușor Dan, susținut de PNL, USR-PLUS și PMP – cu care dintre ei ați vota?”, 54,4% dintre cei chestionați și-au exprimat preferința pentru  Nicușor Dan, iar 45,6% pentru Gabriela Firea.  Nu știu sau nu răspund 3,7% dintre cei intervievați.

Preferințele pentru cei doi candidați au fost raportate la totalul respondenților care au exprimat o opțiune de vot și au indicat nota 10 (”sigur voi merge”) la întrebarea privind prezența la vot,  reprezentând 67,3% din eșantion.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Partidului National Liberal, datele fiind culese în perioada 15-26 iunie 2020, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului multistadial stratificat a fost de 1120 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație și sector) pentru populația neinstituționalizată cu vârsta de 18 ani și peste, cu domiciliul permanent sau flotant în municipiul București. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±2.7%, la un grad de încredere de 95%.

Descarcă prezentarea grafică: Raport sondaj INSCOP Bucuresti[:]

[:ro]6 IULIE 2020: Sondaj de opinie INSCOP Research[:]
Scroll to top