• Sondajul ”Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada  10  – 17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

GUSTURILE MUZICALE ALE ROMÂNILOR

 

  • Majoritatea românilor (64,2%) preferă mai mult muzica românescă în dauna celei străine (32%). 3,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
  • Comparativ cu celelalte categorii de vârstă, tinerii preferă într-o proporţie mai mare muzica străină. Cu toate acestea, ponderea tinerilor care preferă muzica românească este uşor mai mare decât cea a tinerilor care preferă muzica străină.
  • Vârstnicii se pronunţă predominant în procente de 70-80% pentru muzica românească. Persoanele cu studii primare şi medii preferă în proporţii mai mari muzica românească, decât cele cu studii superioare, dar chiar şi în cadrul acestei categorii, muzica românească are câştig de cauză în  faţa muzicii străine.
  • Persoanele din mediul rural preferă în ponderi mai mari muzica românească, decât cele din mediul ruban.
  • În ceea ce priveşte regiunile, în Transilvania se înregistrează cel mai mare echilibru între preferinţele pentru muzica românească (52,4%), respectiv cea străină (41%), în restul regiunilor fiind predominantă preferinţa pentru muzica românescă.
  • În ceea ce priveşte genurile muzicale preferate de români, am aplicat o întrebare închisă cu mai multe opţiuni, lăsând respondenţilor posibilitatea de a indica mai multe variante de răspuns. Jumătate din populaţie preferă muzica populară (49,7%). Muzica pop-dance este preferată de 41% dintre respondenţi, în timp ce pentru muzica clasică şi-au exprimat preferinţele 22,8%. 19,5% şi-au exprimat preferinţa pentru muzica rock, în timp ce 18,2% au indicat genul hip-hop. Manelele sunt pe ultimul loc în preferinţele declarate de români cu 14,2%. În acest caz, este posibil ca procentul celor care au optat pentru manele să fi fost influenţat de un anumit conformism social care a blocat declararea opţiunii.
  • 2,7% indică „alt gen”, 2,2% nu ştiu sau nu răspund şi doar 1% spun că nu ascultă muzică.

 

FESTIVALUL GEORGE ENESCU

 

  • George Enescu beneficiază de o notorietate foarte bună, 90,6% declarând la întrebarea „Aţi auzit de George Enescu?” că au auzit de celebrul compozitor. 6,2% nu au auzit de George Enescu, iar 3,2% fie nu ştiu, fie nu răspund la această întrebare.
  • Festivalul George Enescu beneficiază la rândul său de o notorietate foarte bună, 80,2% declarând că au auzit de acest eveniment. 15% nu au auzit de Festivalul George Enescu, în timp ce 4,8% nu răspund la această întrebare.
  • 71,9% dintre români cred că România are de câştigat de pe urma Festivalului George Enescu. Doar 1,8% declară că România are de pierdut de pe urma Festivalului George Enescu, în timp ce 26,3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.