PREZENȚA LA VOT
- Spre deosebire de alegerile europene, intenția declarată a românilor de a se prezenta la votul pentru alegerile prezidențiale este semnificativ mai mare. 48,6% afirmă că se vor prezenta în mod sigur la vot și 17,3% sunt ceva mai temperați, afirmând că probabil se vor prezenta la vot. Cumulat, răspunsurile pozitive în privința prezenței la vot la alegerile prezidențiale însumează 65,9% dintre opţiuni. 6,4% afirmă că sigur nu se vor prezenta, în timp ce 7,9% spun că probabil nu se vor prezenta la vot. De asemenea, 15,9% încă nu s-au hotărât, în timp ce 3,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
CANDIDAȚII PARTIDELOR
- Remus Ștefureac, director INSCOP:”Rezultatele măsurătorii opțiunilor electorale ale românilor pentru alegerile prezidențiale trebuie analizate cu moderația impusă de faptul că, deși au mai rămas mai puțin de 4 luni până la alegeri, încă nu am intrat în atmosfera electorală, încă nu cunoaștem toți candidații, încă nu au fost prezentate proiectele candidaților. Clarificarea acestor aspecte ar putea produce efecte asupra opiniei publice cu implicații asupra opțiunilor electorale pentru alegerile prezidențiale”.
- În cercetarea din luna iulie am măsurat preferințele populației cu privire la candidații propuși de principalele două partide politice. Spre deosebire de măsurătorile anterioare, am eliminat opțiunea de refugiu ”niciunul dintre candidați”, pentru a putea obține o delimitare mai clară a răspunsurilor între două variante clare.
- În ceea ce privește propunerile de candidați ai partidelor politice, 66,1% dintre respondenți îl preferă drept candidat din partea Partidului Național Liberal pe Klaus Iohanis, în timp ce Crin Antonescu ar fi preferat de 33,9% dintre respondenți.
- Victor Ponta conduce de asemenea în ceea ce privește candidatul preferat din partea Alianței PSD-UNPR-PC cu 62,9% dintre preferințe, comparativ cu Mircea Geoană care ar fi preferat de 37,1% dintre respondenți.
- Dacă ne raportăm la opțiunile celor care declară că vor merge sigur la vot sau probabil vor merge la vot la alegerile prezidențiale, Victor Ponta și Klaus Iohannis își măresc avansul în fața lui Mircea Geoană, respectiv Crin Antonescu.
OPȚIUNILE ELECTORALE PENTRU ALEGERILE PREZIDENȚIALE
- Opțiunile electorale pentru alegerile prezidențiale din cadrul unei liste cu variante predefinite sugerează că Victor Ponta (Alianța PSD-UNPR-PC) ar fi votat de 43,6% dintre respondenții care au o opțiune clară de răspuns, adică 68,1% dintre respondenții care au ales un nume de candidat (cifrele rezultă din eliminarea opțiunilor de răspuns ”altcineva”, ”nu sunt hotărât”, ”nu voi vota”, ”nu știu/nu răspund”).
- Victor Ponta este urmat de Klaus Iohannis (PNL-PDL) cu 31,2% și Mihai Răzvan Ungureanu (Forța Civică) cu 9,6% dintre opțiuni.
- Pe locul 4 în intenția de vot se situează Călin Popescu Tăriceanu (independent) cu 4,5%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,5%, Corneliu Vadim Tudor (2,8%), Cristian Diaconescu (PMP) cu 2,6% și Dan Diaconescu (PPDD) cu 2,2%.
- 5,2% din totalul populatiei aleg varianta „altcineva”, 16,2% nu sunt hotărâți, 6,5% nu ar vota, în timp ce 4% nu știu sa nu răspund la această întrebare.
FINALE DE TUR 2
- Datele cercetărilor anterioare sugerează foarte clar faptul că Victor Ponta este candidatul care va intra sigur în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În aceste condiții, am măsurat mai multe finale ipotetice de tur 2, avându-l drept reper pe Victor Ponta, candidatul cu cele mai mari șanse de a trece de primul tur.
- Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale pentru turul 2 și ar avea de ales între Victor Ponta și Klaus Iohannis, 52,8% dintre respondenți ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 47,2% l-ar alege pe Klaus Iohannis.
- Raportat la populația care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eșantion), Victor Ponta ar obține în turul II 54,8%, în timp ce Klaus Iohannis ar fi votat de 45,2%. Remus Ștefureac, director INSCOP: ”Datele sugerează că nehotărâții și cei care vin la vot doar la alegerile prezidențiale vor fi miza principală a bătăliei prezidențiale”.
- Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale pentru turul 2 și ar avea de ales între Victor Ponta și Mihai Răzvan Ungureanu, 58,3% dintre respondenți ar vota pentru Victor Ponta, în timp ce 41,7% l-ar alege pe Mihai Răzvan Ungureanu.
- Raportat la populația care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eșantion), Victor Ponta ar obține în turul II 62,6%, în timp ce Mihai Răzvan Ungureanu ar fi votat de 37,4%.
- Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale pentru turul 2 și ar avea de ales între Victor Ponta și Crin Antonescu, 60,7% dintre respondenți ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 39,3% l-ar alege pe Crin Antonescu.
- Raportat la populația care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eșantion), Victor Ponta ar obține în turul II 64,3%, în timp ce Crin Antonescu ar fi votat de 35,7%.
- Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale pentru turul 2 și ar avea de ales între Victor Ponta și Cătălin Predoiu, 66,7% dintre respondenți ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 33,3% l-ar alege pe Cătălin Predoiu.
- Raportat la populația care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eșantion), Victor Ponta ar obține în turul II 67,9%, în timp ce Cătălin Predoiu ar fi votat de 32,1%.
- Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale pentru turul 2 și ar avea de ales între Victor Ponta și Cristian Diaconescu, 67,5% dintre respondenți ar vota pentru Victor Ponta în timp ce 32,5% l-ar alege pe Cristian Diaconescu.
- Raportat la populația care declară că se va prezenta la vot (65,9% din eșantion), Victor Ponta ar obține în turul II 68,5%, în timp ce Cristian Diaconescu ar fi votat de 31,5%.
- Victor Ponta câștigă toate finalele ipotetice de tur 2, cea mai strânsă fiind aceea în care l-ar avea drept adversar pe Klaus Iohannis care se remarcă prin diferența de 5,6 puncte procentuale raportat la opțiunile întregii populații investigate și 9,6 puncte procentuale raportat la respondenții care declară că se vor prezenta la vot în mod sigur sau probabil.
METODOLOGIE
- Barometrul INSCOP “Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului “Adevărul”.
- Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 6 iulie 2014.
- Volumul eșantionului a fost de 1055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.
- Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
- Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic .
- Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.
- Chestionarele au fost aplicate în 38 de județe și Municipiul București, într-un total de 75 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate).
- Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recesământului populației din 2011.