Candidați democrați și republicani pentru alegerile prezidențiale din 2016

Candidați republicani pentru alegerile prezidențiale din 2016

Primii cinci candidați cu șanse reale de a fi nominalizați de către Partidul Republican în cursa pentru Casa Alba sunt Scott Walker, Ben Carson, Jeb Bush, Mike Huckabee și Rand Paul. Conform celui mai recent sondaj, realizat de Public Policy Polling, în perioada 20-22 februarie 2015, Scott Walter ocupă 25% dintre preferințele electoratului republican, fiind urmat de Ben Crason (18%), Jeb Bush (17%), Mike Huckabee (10%), Chris Christie (5%), Ted Cruz (5%), Rand Paul (4%), Rick Perry (3%) și Marco Rubio (3%).

Guvernatorul statului Wisconsin, Walker Scott nu a anunțat în mod oficial înscrierea în cursa pentru nominalizarea candidaturii la alegerile prezidențiale din 2016 din partea Partidului Republican însă a format un comitet exploratoriu (exploratory committee). Walker Scott a fost primul republican care și-a deschis un birou de campanie în Iowa. În paralel, a inițiat ”Our American Revival”, un grup de 527 de persoane care poate accepta contribuții pentru a plăti activități de campanie înainte de a-și anunța oficial candidatura. Totodată, Walker Scott l-a recrutat pe Rick Wiley, fostul director al Comitetului National Republican, pentru a construi o operațiune politică.

Conform sondajelor de opinie, în ultimele luni Walker Scott și-a dublat sprijinul pentru o candidatură în cursa pentru Casa Albă de la 11%, în luna ianuarie, la 25%, conform ultimelor măsurători sociologice din luna februarie.

Conform ultimului sondaj de opinie, Ben Carson este al doilea candidat cu șanse reale de câștig al cursei pentru nominalizarea în cursa pentru Casa Albă. Comparativ cu sondajele anterioare, fostul chirurg retras din activitate, Ben Carson, a crescut în opțiunile celor chestionați cu 3%, până la 18%. Deși nu și-a anunțat oficial candidatura, echipa lui Ben Carson a strâns deja 12 milioane de dolari.

Fostul guvernator al statului Florida, Jeb Bush a anunțat pe Facebook că se gândește să candideze pentru nominalizarea din partea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2016. Deși nu și-a asumat o candidatură oficială, Jeb Bush a participat la o serie de conferințe unde a ținut discursuri politice similare cu cele ale unui candidat la alegerile prezidențiale. Totodată, Jeb Bush a început să își consolideze o echipă de campanie. În acest sens, l-a cooptat pe David Kochel în calitate de manager național de campanie al Comitetului de Acțiune Politică. David Kochel este un cunoscut strateg republican care a lucrat cu Mitt Romney în campania prezidențială. Pe de altă parte, un alt semnal important care indică dorința lui Jeb Bush de a candida la alegerile prezidențiale îl reprezintă demisia sa din comisiile de administrație al unor firme și organizații nonprofit.

Mike Huckabee nu și-a anunțat oficial candidatura pentru nominalizarea Partidului Republican. Totuși, fostul guvernator al statului Arkansas a anunțat că va lua o decizie în privința unei candidaturi până la sfârșitul primăverii. Până în acest moment nu există informații cu privire la alcătuirea unei echipe de campanie.

Guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie a anunțat că se gândește la o candidatură însă până în acest moment nu și-a anunțat în mod oficial intenția. Cu toate acestea, Chris Christie a particiapt la un eveniment de strângere de fonduri Connecticut pentru propriul PAC. Totodată a efectuat vizite o serie de vizite în statul Iowa unde a participat și la Summitul Libertății, o adunare de tip ”grass-roots” a bazei conservatoare a partidului. Pentru a-și pregăti candidatura a format propriul său Comitet de Acțiune Politică și alcătuit  o echipă de sprijin formată din membrii ai Comitetului Național Republican și al Asociației Guvernatorilor Republicani.

Rand Paul nu și-a anunțat oficial candidatura pentru nominalizarea din partea Partidului Republican însă persoanele din jurul senatorului american au declarat că acesta va face un anunț în această privință în luna aprilie. Cu toate că încă nu și-a anunțat formal candidatura, Paul Rand l-a angajat pe Chip Englander pentru a-i fi manager de campanie. Chip Englander este fostul manager de campanie al actualului guvernator al statului Illinois, Bruce Rauner. Pe de altă parte, senatorul republican și-a construit echipe de campanie în statele Iowa, New Hampshire și Michigan.

Senatorul republican, Ted Cruz nu și-a anunțat oficial candidatura pentru nominalizarea din partea Partidului Republican însă a declarat că în urma încurajărilor primite se gândește foarte serios să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale. Deși încă nu există informații cu privire la alcătuirea unei echipe de campanie, Ted Cruz a participat la o acțiune de strângere de fonduri a familiei conservatoare Koch și a vorbit în cadrul Summitului Libertații, o adunare de tip ”grass-roots” a bazei conservatoare a partidului. Totodată, Ted Cruz a oferit sume de bani candidaților republicani din state precum Iowa și New Hampshire în speranța obținerii sprijinului organizațiilor locale pentru alegerile primare.

Fostul guvernator al statului Texas, Rick Perry a declarat că și-a petrecut ultimele 23 de luni pentru a-și pregăti candidatura la alegerile prezidențiale. Fostul guvernator a dezvăluit numele a 85 de donatori ce și-au arătat sprijinul pentru Comitetul său de Acțiune Politică. Pentru a obține sprijinul organizațiilor republicane, Comitetul de Acțiune Politică a lui Rick Perry a sponsorizat candidații și comitetele din statele Iowa și New Hampshire la alegerile din 2014.

În cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidențiale din partea Partidului Republican s-au vehiculat și posibilele candidaturi ale lui Macro Rubio (senator),  Rick Santorum (fost senator), Bobby Jindal (guvernatorul statului Louisiana,) sau Carly Fiorina (fost manager).

 

Candidați democrați pentru alegerile prezidențiale din 2016

Fostul senator democrat de Virginia Jim Webb a înființat deja un comitet exploratoriu (exploratory committee) menit să analizeze viabilitatea candidaturii sale și se pare că PAC-ul care îl susține a strâns deja un milion de dolari pentru a susține această etapă. Pe site-ul său, Webb pune accentul pe cariera sa militară (fiind veteran al războiului din Vietnam), pe cariera sa în serviciul public, dar și pe viziunea sa bipartizană. Până în acest moment are cea mai vizibilă campanie dintre potențialii candidați democrați.

Fostul guvernator de Maryland, Martin O’Malley a declarat că se gândește serios să candideze și există informații că PAC-ul care îl sprijină și-a sporit activitatea și personalul în ultimele luni ca primă etapă în construcția unei platforme prezidențiale pentru alegerile din 2016. De asemenea, în ultima vreme, O’Malley a lansat o serie de atacuri indirecte la adresa lui Hillary Clinton, principalul nume care se vehiculează din partea democraților.

Hillary Clinton a declarat până în prezent doar că se gândește serios la o candidatură, însă, în ultima vreme fostul secretar de Stat a făcut mai multe mișcări care indică intenția de a candida, printre care și formarea unui staff puternic (foști colaboratori din timpul campaniei din 2008 precum și câteva persoane din anturajului președintelui Obama). De asemenea, un PAC intitulat “Ready for Hillary” a strâns deja aproxiamativ 12 milioane de dolari ce ar putea fi destinați fazei inițiale a luptei pentru Casa Albă. Se așteaptă ca anunțul candidaturii sale să fie făcut luna viitoare.

Actualul Vice-președinte Joe Biden a declarat recent că se gândește dacă să candideze sau nu, cel mai probabil o decizie urmând să fie anunțată în vară. Însă, trebuie menționat că în ultima vreme Biden a promovat politicile economice ale Casei Albe în mai multe state precum Iowa sau Carolina de Sud în care se dau primele lupte pentru alegerile primare.

Un alt posibil candidat din zona democraților este Bernard Sanders, senatorul independent de Vermont care lucrează în Congres alături de democrați. Încă de acum un an, Sanders a declarat că se este pregătit să candideze și, în ciuda faptului că nu și-a anunțat oficial candidatura, a vizitat recent mai multe state în care se dau primele lupte electorale.

 

Candidați democrați și republicani pentru alegerile prezidențiale din 2016
Scroll to top