4.03.2013. Barometrul de opinie ADEVĂRUL – INSCOP: Agenda cetăţeanului

Batrometrul de opinie „ADEVĂRUL despre România” realizat în perioada 21 – 28 februarie 2013 relevă că românii sunt în majoritatea lor pesimişti în privinţa perspectivelor economice şi au îngrijorări legate în mod special de creşterea preţurilor, pierderea locului de muncă şi posibila diminuare a veniturilor. Totodată, românii şi-ar dori modificarea cu prioritate a legilor privind sănătatea, educaţia şi pensiile, a Legii privind Salarizarea Unitară şi revizuirea Codului Muncii.

Percepţia respondenţilor asupra evoluţiei economiei româneşti este departe de a fi optimistă, doar 19% dintre cei intervievaţi mizând pe o tendinţă pozitivă viitoare.

Principalele îngrijorări ale românilor, raportate la viitor, sunt legate de o perspectivă imediată de ordin material. Astfel, 34% sunt preocupaţi de creşterea preţurilor, 22% de pierderea locului de muncă şi 16% de diminuarea veniturilor.

79% dintre români doresc modificarea Legii Sănătăţii, 74% dintre respondenţi doresc modificarea Legii Pensiilor, 71% pe cea privind educaţia, 66% Legea Salarizarii Unitare, iar 63% considera necesara revizuirea Codului Muncii.

Aproape 70% dintre români cred că pot avea un nivel de trai mai bun doar dacă muncesc mai bine. Pe de altă parte, interesant este faptul că eşecul economiei româneşti este pus de populaţie mai mult pe seama incompetenţei guvernanţilor decât pe o eventuală inapetenţă a cetăţenilor pentru muncă (67% cred că economia României va merge mai bine când va avea guvernanţi mai buni, şi doar o treime consideră că economia României va merge mai bine când toţi românii vor munci mai mult).

Mai mult de două treimi (72%) dintre români consideră că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului. Doar 29% aşteaptă sprijinul statului în situaţii de criză.

36% dintre români cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade, în timp ce 64% se opun acestui lucru.

Majoritatea românilor se declară împotriva mitei oferite funcţionarilor publici. 70% nu ar oferi niciodată o “atenţie” unui funcţionar al statului pentru a-şi rezolva problemele cu administraţia publică.

Dacă ar avea nişte bani în plus, 63% dintre români preferă să facă economii pentru vremuri mai grele, comparativ cu 37% care ar prefera să achiziţioneze bunuri de consum pentru uşurarea vieţii.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 21 – 28 februarie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1066 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul de opinie “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

Proiectul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” este o iniţiativă a cotidianului “Adevărul” realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare şi adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică aşa cum se regăseşte ea la nivelul opţiunilor populaţiei. Acest lucru riscă să provoace probleme funcţionale grave ale sistemului politic românesc şi un deficit de legitimitate îngrijorător  pentru regimul democratic.

Proiectul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” îşi propune să aducă în spaţiul public, într-o formulă complexă şi sistematică, opiniile populaţiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între aşteptările populaţiei şi rezultatele procesului decizional derulat de autorităţile publice.

Barometrul de opinie “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” va avea 4 direcţii mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social – sanatate, educatie, protectie sociala, Viaţă şi Societate operaţionalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendinţe relevante şi un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

 

4.03.2013. Barometrul de opinie ADEVĂRUL – INSCOP: Agenda cetăţeanului
Scroll to top