6.03.2013 Barometru de opinie Adevărul – INSCOP: modificarea Constituţiei Şi noul Parlament

Barometrul de opinie „ADEVĂRUL despre România” realizat în perioada 21 – 28 februarie 2013 arată că, în acest moment, participarea la un referendum pentru modificarea Constituţiei s-ar situa sub pragul de 50%. Totodată, cei mai mulţi dintre români consideră că actualul Parlament este supradimensionat.

Românii nu par foarte entuziasmaţi de ideea participării la un referendum pentru modificarea Constituţiei, doar 41% indicând intenţia de a se prezenta în mod sigur la urne.

Pe de altă parte, 31% nu refuză din start ideea participării la un vot pentru schimbarea Constituţiei, optând pentru varianta “mă mai gândesc dacă merg să votez.”

O pondere substanţială a românilor (82%) sunt de părere că actualul Parlament este supradimensionat.

Un procent foarte ridicat al respondenţilor(70%) consideră că noul statut al parlamentarilor le oferă acestora o imunitate prea mare.

De asemenea, 38% dintre români opinează că majoritatea USL poate eficientiza activitatea Legislativului, în timp ce 37% dintre respondenţi sunt de părere că majoritatea USL nu reprezintă în sine o garanţie privind eficienţa Parlamentului.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 21 – 28 februarie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1066 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

 

Barometrul de opinie “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.
Proiectul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” este o iniţiativă a cotidianului “Adevărul” realizată cu sprijinul INSCOP Research.
Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare şi adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică aşa cum se regăseşte ea la nivelul opţiunilor populaţiei. Acest lucru riscă să provoace probleme funcţionale grave ale sistemului politic românesc şi un deficit de legitimitate îngrijorător  pentru regimul democratic.
Proiectul “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” îşi propune să aducă în spaţiul public, într-o formulă complexă şi sistematică, opiniile populaţiei cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între aşteptările populaţiei şi rezultatele procesului decizional derulat de autorităţile publice.
Barometrul de opinie “ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA” va avea 4 direcţii mari de cercetare (Politica interna si internationala, Economie si mediu de afaceri, Social – sanatate, educatie, protectie sociala, Viaţă şi Societate operaţionalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendinţe relevante şi un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

6.03.2013 Barometru de opinie Adevărul – INSCOP: modificarea Constituţiei Şi noul Parlament
Scroll to top