SEPTEMBRIE 2013 – ROMÂNII ȘI ISTORIA (Partea a II-a)

 

  • ”Barometrul – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul. Sondajul a fost realizat în perioada  10  – 17 septembrie 2013, pe un eșantion de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
  • Pachetul de întrebări a fost realizat în colaborare cu revista Historia

 

TOPUL EVENIMENTELOR ISTORICE

 

  • Topul evenimentelor cu consecințele cele mai importante pentru istoria românilor este dominat de Marea Unire de la 1918 valorizat de 43,1% dintre români.
  • Pe locul al doilea în clasamentul importanței marilor evenimente din istoria românilor se clasează schimarea de regim din 1989 prin răsturnarea regimului comunist pe care o apreciază 17,5% dintre români.
  • Acest lucru este oarecum surprinzător în condițiile în care, în percepția populației, trecerea de la regimul comunist la regimul democratic este considerată ca având consecințe mai importante decât Unirea Principarelor române Moldova și Țara Românească (12%) sau Aderarea României la Uniunea Europeană (10,4%) sau câștigarea independenței (9,9%).
  • 3,5% considercă că instalarea regimului comunist a fost evenimentul cu consecințele cele mai importante din istoria românilor.
  • Persoanele de peste 65 de ani și persoanele cu studii primare (formează aproximativ același bazin de populație) apreciază într-o proporție semnificativ mai mare decât media importanța Marii Uniri din 1918.
  • De asemenea, persoanele între 36 și 50 de ani și persoanele active (formează aproximativ același bazin) apreciază într-o proporție mai mare decât media importanța răsturnării regimului comunist din 1989. Explicația este legată de faptul că aceasta este generația care a participat cel mai activ la schimbarea de regim din urmă cu aproape 25 de ani. Persoanele cu studii superioare apreciază semnificativ mai mult decât restul importanța răsturnării regimului comunist.
  • Persoanele din mediul rural apreciază într-o măsură mai mare decât cele din mediul rural importanța Marii Uniri din 1918. De asemenea, locuitorii orașelor apreciază într-o măsură mai mare decât cei de la sate importanța răsturnării regimului comunist în 1989.
  • Instalarea regimului comunist în România este considerată drept un eveniment important mai degrabă de populația urbană, decât de cea din mediul rural, puternic afectată de ”orânduirea comunistă”. De asemenea, în mediul urban este mai apreciată decât în mediul rural declararea independenței în 1877.

 

VECINII ISTORICI

 

  • Întrebarea ”Dacă vă gândiți la ce știți din istorie, cum au fost de-a lungul timpului țările/imperiile vecine ale României? Un vecin bun sau un vecin rău” a relevat o serie de răspunsuri interesante.
  • Serbia/Iugoslavia este considerat cel mai bun vecin istoric pe care l-a avut România, 61% din populație împărtășind această opinie. În contrapartidă, Imperiul Otoman este considerat cel mai rău vecin istoric pe care l-a avut România, opinie împărtășită de 76,1% din populație.
  • Al doilea ”vecin bun” pentru România este considerată Bulgaria de 60,9% din populație. Cele două state care și-au construit formațiunile statale târziu și în raport cu care nu am avut conflicte majore (cu excepția Bulgariei după războaiele balcanice) sunt singurele care întrunesc opinii pozitive din partea majorității populației.
  • Restul vecinilor istorici întrunesc în majoritate opinii negative. Imperul Otoman este urmat în clasamentul vecinilor istorici rău de Ungaria/Regatul Ungariei (71,2% din populație împărtășește această opinie), Imperiul Habsbugic (62,3% din populuțaie este de această părere) și Rusia/Imperul țarist (58,1% din populație împărtășește opinia).

 

 

SEPTEMBRIE 2013 – ROMÂNII ȘI ISTORIA (Partea a II-a)
Scroll to top